JAMES WATSON RESERVE PERGOLA

The Otara-Papatoetoe Local Board identified that the original club structure situated at James Watson Reserve, Otara, needed to be renewed.  The building was dilapidated and a building report indicated it was not economic to repair.

Auckland Council consulted with the local community who wanted a multi-purpose pavilion which could serve as a meeting house / outdoor classroom / shelter from the elements / performance stage.  

With support from the Public Art Team, three artists were shortlisted to present concept designs for the park.  The three designs were prepared based on consultation with the local community.  

A panel agreed on the winning design, by Robin Rawstorne of Rawstorne Studios. Robin’s design of the Pavilion comprised an ‘open air’ structure (tensile fabric structure) with foundations, a timber deck floor and access ramps.  

The intended character of the design was an open sided ‘fale’ type structure offering a sense of calm and tranquillity which would also provide shade to view games on the playing fields below.  Additionally, the pavilion also acts as an elevated stage with the community seated on the playing fields and the lower deck as the stage.

HEB Construction Limited were the lead contractor and we formed a collaborative partnership with Rawstorne Studios for this artist led design/build.

By utilising technical experience within our own business we supported the technical build by fully fleshing out the build construction detail and methodology.

Click here to view a video about the James Watson Reserve Pergola from Consultation through to the Opening.

1/3

© 2016-2019 HEB Construction

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon